DOBRODOSLI NA BLOG KONKURSI REGIONA
HTML Free Code

петак, 19. октобар 2012.

Konkurs za književnu nagradu „Milovan Vidaković”


Redakcija Srpskih nedeljnih novina iz Budimpešte raspisuje
 Konkurs za književnu nagradu
„Milovan Vidaković”
 - za najbolju neobjavljenu kratku priču na srpskom jeziku -
 Pravo učešća na konkursu imaju autori koji stvaraju na srpskom jeziku, bez obzira na državljanstvo i mesto stanovanja. Jedan autor može poslati najviše jednu priču, dužine do 30 redova. Radovi se potpisuju šifrom, a podatke o sebi (kraća biografija, poštanska i elektronska adresa, broj telefona) autori treba da dostave u posebnom kovertu, koji zajedno sa kovertom u kome se nalazi priča šalju kao jednu pošiljku.
Priču treba poslati u četiri odštampana primerka na adresu:
Szerb Országos Önkormányzat
Szerb Hetilap (za književni konkurs)
Falk Miksa u. 3,
1055 Budapest, Hungary
Pristigle radove ocenjivaće tročlani stručni žiri, a u obzir će biti uzete priče koje u redakciju Srpskih nedeljnih novina stignu do 10. decembra 2012. godine.
Autoru najuspelije priče pripašće Nagrada „Milovan Vidaković”, koja podrazumeva povelju sa likom ovog pisca i zlatnik sa likom Svetog Save. Žiri će svoju odluku doneti do 15. januara 2013. godine i objaviti u medijima (Srpske nedeljne novine, sajt RTS-a, sajt Konkursi regiona i posredstvom Udruženja književnika Srbije), a nagrađenom autoru priznanje će biti uručeno krajem januara, na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji u Budimpešti.
Detaljnije informacije zainteresovani mogu dobiti putem imejl adrese: nedeljnenovine@gmail.com
***
Milovan Vidaković (Nemenikuće, 1780 – Pešta, 1841) smatra se začetnikom srpskog romana. Bio je jedan od najčitanijih srpskih pisaca svoga vremena. Detinjstvo je proveo na selu, bez škole, čuvajući ovce i koze. Jedini duhovni uticaj na njega imala je epska narodna tradicija.
Gimnaziju je završavao u Segedinu, Temišvaru i Novom Sadu, a filozofiju u Segedinu i Kežmarku, gde je upisao i studije prava. Za vreme čitavog školovanja Vidaković se izdržavao podučavajući mlađe đake. Naučio je latinski, nemački, mađarski i delimično francuski jezik.
U jesen 1817. godine postavljen je za profesora Srpske gimnazije u Novom Sadu, ali je zbog jedne afere otpušten 1824. Od tada je radio kao privatni učitelj u Temišvaru, Sremskim Karlovcima i Pešti. Često je bio u besparici, a poslednje godine života proveo je u Pešti. Kod njega su stanovali mnogi srpski đaci koji su se u to vreme školovali u mađarskoj prestonici.
Sahranjen je na srpskom groblju u Pešti, a nadgrobni spomenik mu je o svom trošku podigla Matica srpska.

Песнички конкурс ,,Вукови ластари"


Поводом предстојеће манифестације ,,Вукови ластари" која се одржава већ 38. годину у завичају реформатора српског језика, књижевни клуб КУД ,,Караџић" расписао је наградни конкурс за необјављену песму и необјављени циклус песама.

Право учешћа имају песници из Србије, Црне Горе и Републике Српске; а највише 3 песме, или циклус песама треба послати у 3 примерка под шифром.
Решење шифре шаље се у посебном коверту, а жири ће доделити новчане награде за 3 првопласиране песме (7000, 5000,и 4000 динара) док ће за најбољи циклус песама бити уручена награда ,, Стојан Степановић" и новчани износ од 10 000 дин.
Конкурс је отворен до 1. новембра, а рукописе треба слати на адресу:КУД ,,Караџић", Улица Јована Цвијића 12, 15300 Лозница. Награђени ће учествовати на књижевној манифестацији 8. новембра.